Aggiez.nl
Image default
Alarmsysteem

Bumpkeys zijn een fenomeen dat veel aandacht krijgt.

De meeste huizen gebruiken nog steeds cilindersloten als een belangrijke bron van veiligheid, maar deze sloten worden gemakkelijk geopend met een beetje kennis en een paar basisgereedschappen. Een techniek die bekend staat als “lock bumping” werd rond 2002 voor het eerst geclassificeerd als een veiligheidsprobleem. Om het slot te openen, steekt een inbreker een speciaal gesneden sleutel in het slot en “stoot” het vervolgens voorzichtig tegen het slot met een hamer of een schroevendraaier. Hierdoor worden de stiften in het slot bij het draaien van de sleutel en het openen van de deur naar de schuiflijn geforceerd. De “bump key” die hiervoor nodig is, is eenvoudig te verkrijgen, kan online worden besteld of wordt gewoon eenvoudig zelf gemaakt.
 
De lockpick techniek vereist geen speciale vaardigheden en is meestal effectief, waardoor dieven uw huis kunnen binnenkomen zonder enig teken van inbraak. Het potentieel voor slot stoten is een reele bedreiging die je serieus moet nemen bij de evaluatie van de binnenlandse veiligheid.
 

De geschiedenis van de bump key

Het stoten van sleutels is een techniek die al een halve eeuw door slotenmakers wordt gebruikt om toegang te krijgen tot een slot zonder sleutel, maar het was in de meeste gevallen geen bekende criminele techniek. De bekendste methode om een slot te schenden was lockpicking – een techniek die tijd kost en gespecialiseerde gereedschappen en training vereist. De brute kracht om met deze methode een slot te omzeilen maakt lawaai en laat tekenen van een inbraak achter. Lock bumping, aan de andere kant, is snel en relatief stil.
 

De bumpkey

Een speciale bumpkey is nodig om deze techniek effectief te laten verlopen. De sleutel moet de juiste maat hebben voor het slot, maar de enige andere vereiste is dat elke nok in de sleutel op maximale diepte wordt gezaagd. Vaak wordt naar de bumkeys verwezen als “999 sleutels”, omdat elke nok in een sleutelmachine op een diepte van 9 mm wordt gezaagd. Deze sleutels zijn daarom gemakkelijk te produceren en te verkrijgen en ze zijn in minder dan vijf minuten te maken. Oudere en goedkopere sloten zijn eigenlijk beter bestand tegen stoten omdat ze minder precies zijn gesneden; ze zijn klungeliger en de inwendige pinnen bewegen minder soepel dan op sloten uit het hogere segment.

 

Statistieken over stoten in het slot

Het is moeilijk om te weten hoe gangbaar het stoten van sleutels momenteel is bij inbraken thuis, omdat het geen teken van inbraak achterlaat en het slot daarna normaal blijft werken. Daarom moet een inbreker met bumpkeys op heterdaad worden betrapt om te controleren of bumpkeys werden gebruikt bij een misdrijf. Zelfs wanneer een inbraak wordt geverifieerd, betekent het ontbreken van zichtbare tekenen niet noodzakelijkerwijs dat bumpkeys gebruikte methode was. Bijna tweederde van alle inbraken vertonen geen tekenen van inbraak, en veel van deze inbraken vinden waarschijnlijk plaats wanneer criminelen door een niet afgesloten deur of raam binnenkomen of op dubieuze wijze een dubbele sleutel krijgen. Hoewel het moeilijk te kwantificeren is, mogen bump keys niet worden afgedaan als een ernstige bedreiging.