Aggiez.nl
Image default
Woning en Tuin

De verschillende taken van een makelaar in Ede

Veel mensen denken dat makelaars voornamelijk bezichtigen en onderhandelen. Dit zijn inderdaad belangrijke taken van een makelaar, maar tegelijkertijd hebben ze ook veel andere taken.

De makelaar heeft een adviserende rol

Een makelaar heeft ook een adviserende rol. Dit geldt zeker voor aankoopmakelaars. Woningzoekenden hebben immers meerdere wensen. In de eerste plaats moet een huis aan verschillende voorwaarden voldoen. Denk aan verschillende kamers voor gezinnen met jonge kinderen en een tuin. Maar ook de buurt is belangrijk. Iedereen wil immers in een buurt wonen die bij hun levenssituatie past. Oudere mensen wonen liever in een rustige buurt, terwijl jongvolwassenen liever in een buurt met meer levendigheid wonen. Vaak is het lastig om zelf een goed beeld van een buurt te krijgen. Je kunt weliswaar enkele bezoeken aan verschillende buurten brengen, maar dan krijg je alsnog geen goed beeld.

Een makelaar adviseert woningzoekenden tijdens het proces. De makelaars in Ede komen met algemene adviezen en ze leveren ook informatie aan. Maar ook tijdens de bezichtiging heeft de makelaar in Ede een adviserende rol. Ze stellen de juiste vragen aan de verkoper en vaak nemen ze een checklist mee. Zo weet je als woningzoekende zeker dat je geen woning met verborgen gebreken aankoopt.

Huizen promoten

De meeste woningen worden tegenwoordig verkocht via internet. Daarom moet de makelaar ook een goede verkoopadvertentie opstellen. Makelaars schrijven vaak ook aantrekkelijke verkoopteksten. Niet alle makelaars hebben echter een goede schrijfvaardigheid en soms huren ze daar ook tekstschrijvers voor in. De meeste mensen kijken eerst naar de foto’s, want dan krijgen ze een goed beeld van de woning. Daarom moeten de foto’s iets uitstralen en daar heb je een professionele fotograaf voor nodig. Sommige makelaars maken overigens ook zelf foto’s van de woning.

Overeenkomsten opstellen en administratieve zaken regelen

Na een akkoord moeten de overeenkomsten worden opgesteld. Het koopcontract is de belangrijkste overeenkomst. Een makelaar helpt bij het opmaken van het koopcontract en ook neemt hij of zij contact op met de notaris. Ook stelt de makelaar de koper en verkoper op de hoogte van de regels. Je hebt na het ondertekenen van een contract namelijk nog wettelijke bedenktijd.

Makelaars beheren ook woningen

In de voorgaande alinea’s gingen we vooral in op koopwoningen. Makelaars zijn echter ook actief in de huurbranche. Ze stellen huurcontracten op en ze beheren ook regelmatig woningen voor verhuurders. Bij eventuele gebreken of andere problemen regelen zij dat het wordt opgelost.

Conclusie

Nederland heeft relatief veel inwoners en om die reden zijn er ook meerdere makelaars in Ede actief. Als makelaar heb je geen beschermde titel, maar je hebt wel veel verantwoordelijkheden.

https://domicilie.nl/