Aggiez.nl
Image default
Gezondheid

Hoe kan de fysiotherapeut helpen bij een botvliesontsteking in je schenen?

Hoe kan de fysiotherapeut helpen bij een botvliesontsteking in je schenen?

Botvliesontsteking, ook bekend als shin splints, is een veelvoorkomend probleem bij mensen die actief zijn in sporten die veel impact op de onderbenen veroorzaken. Het kan leiden tot pijn, ontsteking en ongemak, en het is belangrijk om dit probleem serieus te nemen. Een fysiotherapeut kan een waardevolle partner zijn in de behandeling en het herstelproces bij botvliesontsteking in de schenen.

Wat is botvliesontsteking?

Botvliesontsteking, of shin splints, is een aandoening die optreedt wanneer de weefsels rond het scheenbeen ontstoken raken. Dit kan gebeuren als gevolg van overmatige stress op het scheenbeen, zoals herhaalde impact bij hardlopen, springen of sporten met abrupte stops en starts. De pijn en het ongemak worden meestal gevoeld langs de voorkant van het scheenbeen en kunnen variëren van mild tot ernstig.

De Rol van de Fysiotherapeut

Een fysiotherapeut kan een essentiële rol spelen bij het behandelen van botvliesontsteking en het voorkomen van verdere problemen. Hier zijn enkele manieren waarop ze kunnen helpen:

  • Evaluatie en Diagnose: De fysiotherapeut zal eerst de ernst van de aandoening beoordelen en een nauwkeurige diagnose stellen. Dit omvat vaak een grondige evaluatie van je looppatroon en bewegingen.

  • Behandelingsplan: Op basis van de diagnose zal de fysiotherapeut een gepersonaliseerd behandelingsplan opstellen. Dit kan onder meer oefeningen, rekoefeningen, en mobilisatietechnieken omvatten.

  • Advies en Educatie: Je fysiotherapeut zal je voorzien van advies over hoe je verdere schade kunt voorkomen. Dit kan onder andere betrekking hebben op schoenkeuze, trainingsintensiteit en techniekaanpassingen.

  • Herstel en Revalidatie: Gedurende het herstelproces zal de fysiotherapeut je begeleiden en ondersteunen bij het opbouwen van spierkracht, het verminderen van ontstekingen en het herwinnen van mobiliteit.

  • Preventieve Maatregelen: Naast de behandeling van de huidige klachten, zal de fysiotherapeut je leren hoe je toekomstige blessures kunt voorkomen door middel van geschikte warming-up- en rekoefeningen.

Samenwerking met andere Professionals

In sommige gevallen kan het nodig zijn om samen te werken met andere zorgverleners, zoals podotherapeuten of orthopeden, om de onderliggende oorzaken van de botvliesontsteking aan te pakken. Een fysiotherapeut kan deze coördinatie verzorgen en ervoor zorgen dat je de best mogelijke zorg krijgt.

Conclusie

Botvliesontsteking kan pijnlijk en beperkend zijn, maar met de juiste behandeling en begeleiding van een fysiotherapeut kun je weer op de been komen. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de signalen van je lichaam en niet te aarzelen om professionele hulp te zoeken als je last hebt van shin splints. Samen met je fysiotherapeut kun je werken aan een volledig herstel en het voorkomen van toekomstige blessures, zodat je weer met plezier kunt sporten.

https://fysio038.nl/hoe-kan-de-fysiotherapeut-helpen-bij-een-botvliesontsteking-in-je-schenen/