Aggiez.nl
Image default
Woning en Tuin

Is eikenhout geschikt voor meubels?

U bent toe aan nieuwe meubels, maar welke houtsoort moet u kiezen? Beslissen tussen eiken en grenen meubelen is een veel voorkomend dilemma voor meubel shoppers. Deze twee veel voorkomende opties zijn zeer verschillend in hun eigenschappen, dus het is belangrijk om het verschil tussen grenen en eikenhout te begrijpen voordat u een grote investering doet in een van beide soorten meubilair. Beide opties hebben voor- en nadelen. De beslissing wordt vaak bepaald door uw prioriteiten en voorkeuren.

Eiken Hout Basis
Eikenhout is een populaire meubeloptie voor meubelen in het hele huis, inclusief de woonkamer, eetkamer en slaapkamer. Eiken is een soort hardhout en is prominent in de VS. In feite is het de meest voorkomende hardhout gekweekt in de Verenigde Staten. Eikenbomen groeien langzamer dan pijnbomen. Omdat de bomen een langere groeiperiode nodig hebben, kost eikenhout over het algemeen veel meer. Die langzame groei levert ook dicht hout op, waardoor een sterke, duurzame constructie ontstaat die goed standhoudt voor veel verschillende toepassingen.

Meubelen gemaakt van eikenhout zijn zeker geen nieuw concept. Het hout wordt al eeuwenlang gebruikt in de meubelmakerij, waardoor het een van de oudste materiaalopties is. Eik was een populaire optie in Engeland bij de Britse Tudor vorsten, en het blijft de consument aanspreken. U ziet misschien wat stijlveranderingen door de jaren heen, maar eikenhout is door de geschiedenis heen een nietje in de meubelwereld geweest.

Eiken is een zeer veelzijdig hout als het gaat om het bouwen van meubels, zoals eiken tafels. Het wordt vaak geassocieerd met traditionele meubelstijlen, maar het past ook in een moderne esthetiek. Het hout is geschikt voor bijna elke meubelstijl, van traditioneel tot modern. Het is verkrijgbaar in een reeks natuurlijke kleuren, van heel licht tot donker. Die kleurvariatie ontstaat doordat eikenhout in twee verschillende soorten voorkomt: wit eiken en rood eiken.

Wit eiken heeft de lichtste kleur en is de duurzaamste van de twee soorten. Het heeft een natuurlijke waterafstotende eigenschap die het duurzaam maakt voor buitentoepassingen. Historisch gezien werd wit eikenhout gebruikt voor schepen, vaten en andere voorwerpen die buiten worden bewaard en aan water worden blootgesteld.

Rode eik heeft een donkerdere kleur, die kan variëren van crème tot warm bruin met roodachtige strepen. Het wordt vaak gebruikt voor kasten, vloeren en meubels. De nerf ziet er bij beide soorten eik ongeveer hetzelfde uit, met iets langere, gele stralen en vlekken bij witte eik en wervelende patronen bij rode eik.