Aggiez.nl
Image default
Woning en Tuin

Muurisolatie, belangrijker dan vaak wordt verwacht

Het isoleren van het dak is doorgaans het eerste waar mensen aan denken die van plan zijn om betere isolatie te voorzien in hun woning. Dat is ook logisch. Het voorzien van dakisolatie is in de praktijk van ontzettend groot belang. Dit gezegd hebbende is het natuurlijk wel zo dat de warmte lucht die de woning verlaat niet in één keer van helemaal aan de vloer tot aan het dak schiet. Dit betekent dat ze ook onderweg een weg naar buiten kan vinden wanneer ze bijvoorbeeld langs de muren omhoog trekt. Het toepassen van muurisolatie zorgt er in de praktijk voor dat je er op kan rekenen dat er via deze weg geen of in ieder geval zeer weinig warmteverlies wordt geleden.

Muurisolatie laten toepassen in je woning of niet?

Moet je nu muurisolatie laten toepassen in je woning of niet? Dat is een vraag die ontzettend veel door mensen wordt gesteld. Is het dan ook niet gewoon voldoende om ervoor te kiezen om je dak te isoleren? Nee dat is het zeker niet. Ondanks het feit dat dakisolatie zeker van cruciaal belang is moet het gezegd dat er ook via de muren van een huis sprake kan zijn van een significant warmteverlies. Voor een groot deel van dit warmteverlies geldt dat ze wordt veroorzaakt via de muren van het huis. Wil je dit warmteverlies tegen kunnen gaan? Dan kan muurisolatie je daar zeker bij helpen.

Uit welke isolatiematerialen kan je een keuze maken?

Ben jij ook wel overtuigd van de niet onbelangrijke meerwaarde die muurisolatie in de praktijk moet zien te realiseren? In dat geval is het interessant om te weten welke verschillende soorten isolatiematerialen hiervoor gebruikt kunnen worden. Dit geldt in de praktijk concreet voor:

  • Minerale wol;

  • EPS parels;

  • PUR-schuim;

Hou er rekening mee dat er niet alleen onderling tussen deze verschillende materialen sprake is van een verschil in kostprijs. Daarnaast zijn ook de eigenschappen verschillend. Beschikt je woning over een spouwmuur en ben je van plan om deze te laten realiseren? Hou er dan rekening mee dat deze slechts over een beperkte breedte kan beschikken. Dit zorgt ervoor dat lang niet elk type isolatiemateriaal zich even goed leent om hierin aangebracht te worden, integendeel.

Met welke kosten dien je in de praktijk rekening te houden?

Bovenstaande brengt ons finaal nog bij de kosten waar je rekening mee moet houden wanneer je van plan bent om muurisolatie te voorzien in je woning. Wat deze kosten betreft zijn er eigenlijk vier factoren die een niet onbelangrijke invloed zullen uitoefenen op de hoogte van de kostprijs:

  1. De bereikbaarheid van het gebouw;

  2. Het type isolatiemateriaal waar gebruik van wordt gemaakt;

  3. De totale oppervlakte waarvan sprake is; 

  4. De dikte van de eventuele spouwmuur die moet worden geïsoleerd;

Gemiddeld zal je er op kunnen rekenen dat de gemiddelde kostprijs per vierkante meter voor muurisolatie is gelegen tussen de 15 en 30 euro. Dat valt bijzonder goed mee. Het hoeft dan ook zeker niet te verbazen dat de terugverdientijd is gelegen tussen de drie en de vijf jaar.