Aggiez.nl
Image default
Woningen

Problematiek huis kopen sinds 2021

Het wordt steeds lastiger om een woning te kopen. Vanaf 2021 werd er al zwaar overboden op een woning. Onze verwachting is dat je tot 2027 echt in de buidel moet tasten. Welke problemen lopen huizenzoekers tegenaan.

  1. Hoger bieden op een woning
  2. Geen eigen geld voldoende
  3. Foutieve berekening maken van maximale hypotheek
  4. Alleenstaande huis kopen kansloos

Oplossing problematiek huizenmarkt

Er zijn 4 oplossingen als je een huis wil kopen.

  • Huis kopen samen met ouders tot 4 personen
  • Met maximaal 4 vrienden een huis kopen
  • Huis kopen met broer of zus
  • Ouderlijk huis kopen

Kijk op de website www.lexwonen.nl . Je vind daar gedetailleerde hypotheek informatie en aankoop informatie. Lees nu verder de oplossingen in grote lijnen.

Ga je met meerdere personen een huis kopen dan is het natuurlijk makkelijker kopen. Samen is er meer eigen geld en je kan samen met 3 of 4 personen een veel groter huis kopen. Hypotheek via lexwonen kunnen altijd tot 4 personen en dat is vrij uniek.

Waar moet je op letten?

Maak goede afspraken samen hoelang jullie minimaal in dat huis samen blijven wonen. Samen een hypotheek betekend ook dat jullie allemaal onder een dak moeten wonen en jullie moeten jullie inschrijven op dat adres. Het is niet mogelijk dat iemand alleen sponsor is en mede-eigenaar. Verplicht onder één dak wonen is verplicht.

Woon je samen onder één dak en is het de eerste eigen woning voor iedereen? Je kan dan de hypotheekrente aftrekken van de inkomstenbelasting. Heeft ooit iemand na 2001 een eigen huis gehad? Hypotheekrente is niet aftrekbaar.

De notaris als je met meerderen koopt

Lexwonen en notaris zijn onmisbaar

Koop je met meerdere vrienden of familieleden? Ga altijd naar de notaris om zaken goed te laten beschrijven. Met name het eigen geld. Wie brengt wat in? Hoe zit het met overlijden? Wie betaald de hypotheeklasten als iemand arbeidsongeschikt of ziek wordt. Of stel dat iemand werkeloos wordt zij de overige 3 huizeneigenaren bereid een gedeelte van de hypotheeklast over te nemen?

Heb je onenigheid over verdelingen in moeilijke tijden ga dan niet samen een huis kopen. Lexwonen heeft meegemaakt dat stellen uit elkaar gingen. Gelukkig was er overwaarde. Het ene stel kom een ander huis kopen en het andere stel ging bij ouders wonen.

De woning van mijn ouders kopen

Koop jij samen met een vriendin  het huis van je ouders of schoonouders? In dat geval hoef je niet te overbieden. Je kan dan vaak het huis alleen kopen of met een partner. Verder is het belangrijk om te weten dat je ouders jou de woning mogen aanbieden tot aan de WOZ-waarde.

Ben jij jonger dan 40 jaar dan mogen ouders jou de woning € 106.000,- onder de WOZ-waarde aanbieden in 2022. Let op deze bedragen kunnen wijzigen. Lex van de Straat van Lexwonen is erkend aankoopbemiddelaar en hypotheekadviseur. Kijk op zijn homepage naar specifieke hypotheken die je eigenlijk nergens kan krijgen.

Lexwonen en hoger bieden

Lexwonen waarschuwt huizenkopers sinds 2021 met hoger bieden dan de vraagprijs. Je kan alleen een huis kopen als je ook de taxatiewaarde weet. Jouw maximale hypotheek is namelijk nooit hoger dan de taxatiewaarde die door een taxateur wordt berekend. De vraagprijs van een woning heeft niets te maken met de woningwaarde.

Heb jij een huis gezien? Heb jij belangstelling voor die woning? Ga naar lexwonen.nl en vraag welk bedrag je zou moeten bieden en een indicatie van het benodigde eigen geld.