Aggiez.nl
Image default
Zakelijk

Bedrijfspresentatie tips, waar let je op?

Presenteren, het moet je liggen of niet. De meeste mensen in Nederland vinden het niet leuk om te presenteren (tenzij het over iets gaat waar hun passie ook ligt). We vinden het eng om voor grote groepen te staan of te presenteren voor iemand met autoriteit, denk hierbij aan bijvoorbeeld je manager of de directeur van jouw bedrijf.

Dat de meeste mensen het niet leuk vinden om te presenteren merk je goed terug in de presentaties. Ook al is het over een onderwerp dat iemand interessant vindt, als iemand zenuwachtig is, hoor je dat goed terug in zijn of haar stem en in de aandacht waarmee iemand presenteert. Hoe veel presentaties heb jij al bijgewoond waarvan je een dag later eigenlijk al niet meer wist waar het over ging? Wij in ieder geval genoeg.

 

bedrijfspresentatie - TPF

 

Aandacht vasthouden tijdens presenteren

Het is dus belangrijk om de aandacht van je publiek vast te houden, of dit nu een zaal is van 200 mensen of de directie van het bedrijf waar je werkt. Wij hebben een aantal tips hoe je kunt werken aan je presentatie skills:

  1. Maak het persoonlijk. Ook al is de stof nog zo plat, meng het met je persoonlijke ervaringen. Luisteraars vinden het fijn om persoonlijke verhalen te horen. Dit houdt ze geïnteresseerd tijdens het verhaal.
  2.  Breng je verhaal met humor. Dit moet geen geforceerde humor zijn maar een stukje zelfspot of een leuke grap over een actueel thema. Humor houdt mensen scherp en wederom geboeid in het verhaal.
  3. Oefenen, oefenen en oefenen! Ja je leest het goed: ga oefenen. Ken je verhaal door en door, zodat je niet de draad kwijt raakt op het moment dat iemand een vraag tussendoor stelt. Als mensen merken dat je twijfelt over de stof die je gaat vertellen, dan raken ze de aandacht kwijt. Belangrijk dus om je verhaal te kennen. Dit klinkt als een logische tip maar veel mensen beginnen pas één dag van tevoren met hun teksten leren. Als directie is het ook niet fijn om naar iemand te kijken die de hele presentatie letterlijk voorleest van het scherm, zo mis je namelijk het contact met je publiek.
  4. Hou iets vast. Weet je van jezelf dat je extreem veel beweegt met je handen? Of juist niets doet en als een plank stil staat? Houd een pen vast of een flesje met water zodat je een meer natuurlijke houding aanneemt.
  5. De laatste tip, zorg voor een knallende presentatie. Als je publiek ziet dat je moeite gedaan hebt voor een mooie, duidelijke bedrijfspresentatie, sta je al voor met 1-0. Een mooie verzorgde presentatie spreekt namelijk tot de verbeelding. Niemand zit te wachten op een saaie grijze PowerPoint. Het is natuurlijk veel leuker om naar een bewegende dynamische presentatie te kijken.

 

We hopen dat je wat aan de tips hebt, en vergeet niet… te oefenen!