Aggiez.nl
Image default
Gezondheid

Pijn in het enkelgewricht met gewrichtsblokkeringen

Enkelpijn kan bijzonder ernstig zijn in een gewricht met beperkte opwaartse beweeglijkheid. Een stoot van het voorste deel van het sprongbeen tegen het voorste deel van de tibia kan de oorzaak zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben: Botaanhechtingen (osteofyten) of verkeerde standen ten gevolge van een holvoet of na een niet goed genezen calcaneusfractuur met impact op het voorste spronggewrichtsbeen.

Bovendien kan pijn in het enkelgewricht bij het rollen en lopen ook door impingement worden veroorzaakt. Dit is een gewrichtsblokkade die het gevolg is van een belemmering van de weke delen of van de benige delen. Onstabiele enkelgewrichten met een gebrekkige functie van de gewrichtsbanden kunnen ook tot deze symptomen leiden.

Scherpe pijn na een enkelbreuk
Als het verdraaiingstrauma of de vervorming in het enkelgewricht met grote kracht gebeurt, zijn ook breuken van het enkelbot of de malleolus mogelijk. Deze breuken van het enkelgewricht leiden onmiddellijk tot hevige pijn. Het wordt onmogelijk om op de voet te staan na de breuk. Er volgt een zwelling met blauwe plekken. De pijn is nog heviger dan na een gescheurde gewrichtsband.

De eerste maatregel na een enkelbreuk is meestal immobilisatie. Soms is echter een operatie nodig om de ontstane botfragmenten te stabiliseren. Na zes weken immobilisatie is de enkelbreuk vaak genezen. Een verkeerde stand van de vork van de malleolus kan echter ook op lange termijn gevolgen hebben voor de enkelbreuk, waardoor jaren later opnieuw pijn en ongemak kunnen ontstaan. Als dergelijke afwijkingen zich voordoen, kan een vroegtijdige behandeling de verdere ontwikkeling van de artrose stoppen.

Heeft u ook last van enkelklachten? Kijk dan eens bij SMC Amsterdam, ook goed als knie fysio Amsterdam.