Aggiez.nl
Image default
Gezondheid

Wat is een burnout?

Volgens de WHO is burnout opgenomen in de 11e herziening van de Internationale Classificatie van Ziekten (ICD-11) als een beroepsfenomeen. Het is niet geclassificeerd als een medische aandoening.”

Dat is een belangrijke verduidelijking. Burnout wordt niet beschouwd als een medische aandoening, maar als een beroepsfenomeen. De definitie van burn-out gaat dieper: “Burn-out is een syndroom dat het gevolg is van chronische stress op het werk die niet goed wordt opgevangen. Het wordt gekenmerkt door drie dimensies:

  • Gevoelens van energie-uitputting of uitputting
  • Verhoogde mentale afstand van het werk, of gevoelens van negativisme of cynisme met betrekking tot het werk
  • Verminderde professionele doeltreffendheid. Burn-out verwijst specifiek naar verschijnselen in de beroepscontext en mag niet worden toegepast om ervaringen op andere gebieden van het leven te beschrijven”.

Bij het definiëren van burn-out is het belangrijk om te weten dat de WHO burn-out beschouwt als een beroepsfenomeen en niet als iets dat van toepassing is op andere aspecten van het leven. Inzicht in de drie dimensies van burnout op het werk is belangrijk voor zowel werknemers als werkgevers. Werknemers die een van de symptomen ervaren, kunnen versleten zijn of burnout naderen, maar technisch gezien is een beroepsmatige burnout alleen mogelijk als alle drie de dimensies aanwezig zijn.

Gevoelens van energiegebrek en uitputting zijn niet ongewoon onder werknemers, maar de mentale afstand en het verminderde zelfvertrouwen zijn niet zo gebruikelijk en maken burnout tot een zorgwekkender probleem dan alleen moe zijn. Werknemers en werkgevers moeten goed in de gaten houden hoe ze zich op het werk voelen. Als je merkt dat een lange week een lange maand wordt en gevoelens van toegenomen negativiteit steeds vaker de kop opsteken, ben je misschien op weg naar een burn-out.

Hoe weet je of je burnout hebt?

Een groot deel van burnout heeft te maken met hoe je je voelt, waardoor het moeilijk is om met zekerheid te zeggen of je burnout bent. Hoewel er geen exacte manier is om te bevestigen dat u of een andere werknemer burnout heeft, kunt u de drie criteria van de WHO als leidraad gebruiken. Voelt de persoon emotionele of fysieke uitputting? Zijn ze extreem negatief over hun huidige rol? Is hun persoonlijke effectiviteit verminderd?

Als je deze drie vragen met ja beantwoordt, heb je waarschijnlijk te maken met burn-out. Je kunt ook een paar onofficiële tests uitvoeren om te bepalen of je burn-out hebt of de waarschuwingssignalen ervan.

“Iedereen heeft wel eens een slechte dag, maar net als bij een depressie, als het gevoel lang aanhoudt, dan is het iets anders dan gewoon een slechte dag. Een andere test is om een rustdag te nemen. Als je uitrust en je voelt je de volgende dag weer opgeladen, dan is het waarschijnlijk geen burn-out. Burn-out blijft bestaan, zelfs nadat je een pauze hebt genomen.”

Er zijn ook korte online zelfbeoordelingen om je te helpen je gevoelens in de juiste context te plaatsen. Als je niet zeker weet of je burn-out hebt, probeer dan een paar online tests te doen en gebruik die resultaten als een leidraad. De scores kunnen nuttig zijn, maar de vragen zijn net zo waardevol. Bestudeer welke vragen er worden gesteld om een beter inzicht te krijgen in de tekenen van burn-out. Dit zijn een paar tests die de moeite waard zijn om te bekijken:

Potter test

Deze testresultaten moeten niet als feiten worden beschouwd, maar het is de moeite waard om een paar tests te doen om beter te bepalen of wat je ervaart burn-out of vermoeidheid is. Zorg ervoor dat je je emotionele uitputting in de gaten houdt, niet alleen je fysieke uitputting. Emotionele uitputting is een van de meest voorkomende burnout symptomen. Andere symptomen zijn het onvermogen om een goede nachtrust te krijgen, onredelijk boos zijn op het werk of thuis, en medelijden moeheid, wat verwijst naar het onvermogen om regelmatig medelevend te zijn. Als u merkt dat u op het werk wat onbeleefder bent dan normaal, kan dit een waarschuwingsteken zijn van een burn-out op het werk.