Aggiez.nl
Image default
Sport

Wat is het nut van creatine?

Creatine wordt door veel fitnessliefhebbers gebruikt als supplement. Maar bij een hoop mensen zal creatine de nodige vragen oproepen. Waar is creatine goed voor? Wanneer gebruik je het en is het eigenlijk wel veilig? Wij vertellen jou wat creatine is en waar het goed voor is.

 

Wat is creatine?

Creatine is een stof die door het lichaam zelf wordt aangemaakt. De stof zorgt ervoor dat je spieren worden voorzien van de nodige energie. Je lever en alvleesklier synthetiseren creatine uit verschillende aminozuren, dit zorgt ervoor dat er één of twee gram creatine per dag wordt aangemaakt. Daarnaast kan je lichaam creatine binnen krijgen uit verschillende voedingsmiddelen, zoals vlees en vis.

 

Zoals eerder verteld voorziet creatine de spieren van energie. Wanneer de hoeveelheid energie in je spieren toeneemt, raak je minder snel vermoeid en kun je langer doortrainen. Bij krachttraining kun je hierdoor meer herhalingen doen en zo sneller spiermassa opbouwen. Daarnaast hebben je spieren minder last van spierschade na het sporten. Je lichaam herstelt dus sneller en is je lichaam weer klaar voor de volgende inspanning. mocht je bijvorbeeld weten dat je de volgende dag weer een zware work-out op de planning hebt staan, kijk dan ook eens naar het goodnight product. Dit draagt bij aan het herstel en zorgt nog voor veel meer handige dingen!

 

Nut van creatine

Veel krachtsporters gebruiken om bovenstaande redenen het supplement. Creatine komt maar in kleine hoeveelheden voor in voeding, daarom wordt het gebruikt als supplement. Veel sporters zijn op zoek naar grotere hoeveelheden creatine, daarom nemen zij het dagelijks.

 

Aanbevolen hoeveelheid creatine

De aanbevolen hoeveelheid creatine die je dagelijks moet innemen verschilt vaak. Vaak wordt de richtlijn aangehouden van 0,3 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Voor een sporter van 80 kilo is dit 24 gram creatine per dag. Dit is onmogelijk om uit voeding te halen, aangezien er slechts 4 gram creatine in een kilo rundvlees zit.

 

Een andere hoeveelheid die vaak wordt aanbevolen is 20 gram creatine per dag. Deze aanbeveling is minder, aangezien iedereen, ongeacht het lichaamsgewicht, dezelfde hoeveelheid creatine binnen krijgt. Het kan zijn dat de hoeveelheid creatine voor de ene persoon te weinig is en voor de ander te veel is.

https://kossonutrition.nl/product/creatine-poeder/