Aggiez.nl
Image default
Zakelijk

Wat zijn de voordelen van een fietsplan

Veel mensen hebben tegenwoordig zittend werk waardoor ze veel te weinig lichaamsbeweging krijgen. Bovendien nemen we de auto of het openbaar vervoer om naar het werk te gaan wat niet bijdraagt aan een gezonde levensstijl en ook al niet goed is voor het milieu. Aangezien zitten inmiddels al het nieuwe roken wordt genoemd, is het hoog tijd iets aan dit gedrag te veranderen. Als werkgever kun je je steentje bijdragen door een fietsplan op te stellen voor je werknemers. 

 

Wat is een fietsplan en waarom zou je het aanbieden?

Als werkgever kun je stimuleren dat je werknemers op de fiets naar het werk gaan door een fietsplan aan te bieden. Sinds 1 januari 2020 is er een nieuwe regeling van kracht waardoor het fiscaal aantrekkelijker is geworden om gebruik te maken van een fietsplan voor zowel werknemers als werkgevers. Een fietsplan houdt in dat de werkgever de werknemer de mogelijkheid biedt om een fiets kopen tegen een gereduceerd bedrag of om een fiets te leasen. Aangezien veel mensen graag een fiets van de zaak zouden willen is een fietsplan een mooie secundaire arbeidsvoorwaarde die onderdeel kan zijn van een duurzaam mobiliteitsbeleid. 

 

Een fietsplan heeft voordelen voor de werkgever 

Een fietsplan biedt om meerdere redenen voordelen als je werkgever bent. Allereerst is een fietsplan door de nieuwe regeling financieel aantrekkelijk. Werknemers de mogelijkheid bieden om een fiets te kopen kost je eigenlijk niets, en als je een leasefiets zou aanbieden moet je weliswaar de leasekosten betalen maar het scheelt je weer in administratie. Nog een voordeel is dat je werknemers meer lichaamsbeweging krijgen als ze op de fiets naar het werk komen, wat beter is voor hun gezondheid. En bovendien heb je uiteindelijk veel minder parkeerruimte nodig als een groot deel van je personeel op de fiets naar het werk komt. 

 

Een fietsplan heeft voordelen voor de werknemer

Ook voor de werknemer is een fietsplan zeer aantrekkelijk. Een goede fiets is duur in de aanschaf, waardoor het aantrekkelijk is om een fiets te kopen tegen een gereduceerd bedrag of om een fiets te leasen. Bij het leasen van een fiets moet de werknemer wel 7% bijtelling betalen, maar de fiets wordt direct gerepareerd als hij stuk is en vaak wordt de mogelijkheid geboden om aan het einde van de leasetermijn de fiets voor een klein bedrag over te nemen. 

 

Fiets leasen beter voor het milieu 

Een fietsplan is ook een goed idee wanneer je als werkgever graag je steentje zou willen bijdragen aan een beter milieu. Als je ervoor zorgt dat je werknemers wat vaker de fiets nemen zal dit de uitstoot van CO2 reduceren. Bovendien is de productie van fietsen een stuk minder vervuilend dan die van auto’s en heb je er minder grondstoffen voor nodig. Kortom, een fietsplan biedt veel voordelen, niet alleen voor de werkgever en de werknemer, maar ook voor het milieu.