Aggiez.nl
Image default
Gezondheid

Hoe kies jij je behandelaar en behandeling uit tijdens een burn-out?

Hoe kies jij je behandelaar en behandeling uit tijdens een burn-out?

Ben jij jezelf voorbij gerend en is de stress in je dagelijkse leven je te veel geworden? Dan is de kans groot dat je burn-out bent. Wanneer je hier met een arts over spreekt, weten zij je vaak door te verwijzen naar psychologen of een burn-out coach. Dan is het een goed idee om zelf ook meer informatie in te winnen over welke behandelaren en behandelingen voor jou interessant zijn. Iedereen beleefd zijn/haar burn-out op een andere manier en dit vraagt dan ook om een unieke aanpak. Jij weet zelf het beste wat bij je zal passen en waar je wel of niet voor open staat. In deze blog lees je hoe jij je behandelaar en behandeling voor een burn-out het beste kunt kiezen.

Welke behandelaren kunnen je tijdens een burn-out ondersteunen?

Wanneer je erachter komt dat je een burn-out hebt, kan je bij verschillende behandelaren terecht. Het is een feit dat je ondersteuning nodig hebt om uit je burn-out te komen. Het wordt absoluut afgeraden om zelf de burn-out uit te zitten of zonder begeleiding te proberen om er weer vanaf te komen. Degene die je bij de behandeling van je burn-out kunnen helpen zijn onder andere de huisarts en een psycholoog. De huisarts is vaak degene waar jij het eerste terecht komt met je klachten. Wanneer de huisarts een burn-out vermoedt, kun je naar de psycholoog doorverwezen worden. Wanneer je de stap naar een psycholoog te groot vindt, kun je eerst eens met de praktijkondersteuner van de huisarts gaan praten. Deze personen helpen je om inzicht in je situatie te krijgen en ondersteunen je in het proces om weer dichterbij jezelf te komen. Een andere optie is om naar een burn-out coach te gaan. Zij zijn volledig gespecialiseerd in het behandelen van mensen met een burn-out.

Welke behandelingen zijn effectief bij een burn-out?

Natuurlijk wil jij je burn-out behandelen op een manier die bij jou past. Cognitieve gedragstherapie lijkt te helpen op het moment dat jij een burn-out hebt. Hier leer jij om je aangeleerde gedrag los te laten en nieuw meer gewenst gedrag aan te nemen. Je kunt dan leren om met stress om te gaan. Verder is het belangrijk dat je een herstelproces op gang brengt. Hier ligt de focus op het ontwikkelen van een nieuw dagritme, het onder controle houden van je ademhaling en het aannemen van een gezonde levensstijl. Pas wanneer jij beter in je vel zit, is het tijd voor het re-integratie proces. Wil jij meer lezen over stress en burn-out? kijk dan ook eens op de website van Liberi coaching.