Aggiez.nl
Image default
Eten en drinken

Iberico spareribs, een lekkernij voor jou!

Wil je eens iets anders proberen in de keuken en ben je een vlees liefhebber? Probeer dan een keertje spareribs te bereiden. En kies dan met name voor de Iberico spareribs. Als je nog nooit van deze soort spareribs gehoord hebt, wordt het hoog tijd om eens kennis te maken met het vlees en de herkomst. De Iberico spareribs staan namelijk bekend om hun lekkere smaak en de hoge kwaliteit van het vlees. Dit komt omdat ze gemaakt worden van het Iberico varken, een varken dat in de open bossen in Zuid-Spanje leeft.

Romeinse eikenbomen

De Iberico varkens leven in het zuiden van Spanje, dicht bij de grens met Portugal. Ondanks de extreme temperaturen die in Zuid-Spanje kunnen voorkomen lijken de Iberico varkens hier een goed leven te hebben. Het landschap in dit deel van Spanje bestaat uit uitgestrekte velden waar de varkens voor het grootste deel in het wild leven. Op deze uitgestrekte velden staan veel eikenbomen, waardoor de velden open bossen zijn. Deze eikenbomen zijn erg speciaal, ze zijn namelijk vele jaren geleden geplant door de Romeinen en dus erg oud. Nadat de Romeinen de bomen geplant hebben zijn ze goed onderhouden door de Spanjaarden die in dit gebied leven en leefden.

Kilo’s eikels

De Iberico varkens worden ook wel Pata Negra genoemd, door de zwarte hoeven die de varkens hebben. De door de Romeinen geplante eikenbomen zijn een grote voedselbron voor de Pata Negra. Tijdens de herfst vallen er namelijk vele eikeltjes van deze eikenbomen en hier leven de Iberico varkens in die periode voor een groot deel van. De varkens kunnen in de herfst wel 8 tot 10 kilo per dag van deze eikels naar binnen werken. Doordat de varkens zoveel eikels eten, bestaan de Iberico spareribs uit veel onverzadigde vetzuren. Deze vetten smelten in de mond en zorgen daardoor voor een intense smaakbeleving.

Iberico spareribs

De Iberico spareribs zijn dus erg bijzondere stukjes vlees. Ze zijn gemaakt van een varken dat in het zonnige Zuid-Spanje leeft en zich voedt met de eikeltjes van jaren oude eikenbomen. Door de intense smaakbeleving en de hoge kwaliteit van het vlees zijn deze spareribs het zeker waard om eens te proberen. Handige om te weten is dat je bijvoorbeeld via de website van LeJean VleesAtelier de spareribs verpakt kan bestellen én op de website ook een recept te vinden is voor het bereiden van deze spareribs.