Aggiez.nl
Image default
Gezondheid

Zo weet je of je een soa in je keel hebt

Als je gemeenschap actief bent, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de symptomen van soa’s die in de keel kunnen optreden. Veel mensen beseffen niet dat soa’s ook oraal en anaal kunnen voorkomen, dus ook in de keel. In deze blog bespreken we de symptomen van soa’s in de keel, en hoe je je erop kunt laten testen. We zullen het ook hebben over de betrouwbaarheid van soa testen die je online besteld. Dus als je bang bent dat je een soa in je keel hebt, lees dan verder!

Symptomen van een soa in de keel

Veel mensen denken onterecht dat je van orale seks geen soa kan krijgen. Niks is minder waar. Van orale seks zonder een bescherm middel kun je namelijk ook de soa’s chlamydia, gonorroe en syfilis. Het probleem van soa’s in het algemeen is dat je vaak hun aanwezigheid niet eens hoeft op te merken. Zo kun je ongemerkt een soa in je keel doorgeven aan andere partners. Soms kan het echter zo zijn dat je wel symptomen ontwikkeld. Voorbeelden hiervan zijn keelpijn en opgezette lymfeklieren in je hals. De enige manier om uit te sluiten of je een soa hebt in je keel is door een soa test te doen.

Een soa in de keel testen

Als je bent gewaarschuwd of zelf vermoed dat je een soa in je keel hebt, is het het beste om dit zo snel mogelijk te laten testen. Dit kan je natuurlijk bij je huisarts of bij de GGD laten doen. Tegenwoordig kun je echter ook voor een soa in keel online een zelftest bestellen. Je neemt de soa test af door met een wattenstaafje langs je keelholte te strijken. Deze test kun je vervolgens zelf opsturen naar een laboratorium waar wordt gekeken of je een soa in je keel hebt.

Test bestellen soa in keel

Veel mensen denken dat een test die je online besteld voor een soa in je keel niet betrouwbaar is. Het feit is echter dat deze laboratoria ook bij de wet moeten voldoen aan dezelfde standaarden dan het geval is bij de huisarts en GGD. Een zelftest voor een soa in je keel die je online besteld is dus zo even betrouwbaar als je de instructies goed opvolgt. Nu weet je dat je een soa in je keel vaak op hoeft te merken, maar dat dit gepaard kan gaan met keelpijn en opgezette lymfeklieren. Ook weet je nu hoe je een soa test online kan bestellen.