Aggiez.nl
Image default
Electronica en Computers

De beste fotoprinter

De beste fotoprinter

Met een fotoprinter kunt u talloze foto’s direct vanuit huis maken. Na het bekijken van verschillende fotoprintertests op het internet, was ons ExpertTest-team in staat om een lijst van beste foto’s te maken, die ook beoordelingen bevat voor resolutie, afdrukformaat, weergave en meer.

Structuur en functioneel principe van een fotoprinter

In principe is een fotoprinter meestal een klassieke inkjetprinter. 

Canon Selphy CP910 Mobile Photo Printer (6,8 cm (2,7 inch) display, 300 x 300 dpi, WLAN, USB) witOmdat de meeste huidige inkjetprinters ook geschikt zijn voor het printen van foto’s met een hoge resolutie, is het onderscheid tussen inkjetprinters en afzonderlijke fotoprinters niet altijd even gemakkelijk.

Toch zijn er een aantal kenmerken en functies die suggereren dat een inkjetprinter een fotoprinter moet worden genoemd.

Kleureninkt, bestaande uit kleurpigmenten en een dragervloeistof, wordt vanuit de spuitmondjes van een printkop in afzonderlijke, kleine puntjes op een te bedrukken medium, bijvoorbeeld papier, gespoten.

Door de horizontale beweging van de printkop en het verticale transport van het papier ontstaat een raster van individuele stippen lijn voor lijn, wat resulteert in een compleet beeld voor het menselijk oog.

Doorslaggevend voor de kwaliteit, in de vorm van de fijnheid, is het aantal individuele stippen in een beperkte ruimte. Deze puntdichtheid wordt uitgedrukt in dots per inch (dpi), d.w.z. in drukpunten per inch.

Voor fotorealistische afdrukken is echter niet alleen de hoogst mogelijke resolutie, d.w.z. een hoge dpi-waarde, bepalend.

Integendeel, het resultaat van een fotoprinter met een lagere dpi-waarde kan aantrekkelijker zijn dan het resultaat van een fotoprinter met een hogere dpi-waarde.

Een doorslaggevende factor is bijvoorbeeld de gebruikte printerinkt. Normale inkjetprinters werken met vier kleuren: cyaan, magenta, geel en zwart.

Deze basiskleuren worden in enkele stippen boven elkaar of dicht bij elkaar gedrukt en produceren zo bijna alle bestaande kleuren wanneer ze door het menselijk oog worden bekeken.

Het CMYK-kleurmodel heeft echter zwakke punten in de fotorealistische weergave. De combinatie van de genoemde kleuren resulteert bijvoorbeeld niet in een optimale weergave van de complementaire kleuren rood, groen en blauw.

Fotoprinters werken daarom met extra kleuren die zwakheden in de gebruikelijke apparatuur kunnen compenseren en zo ook optimale kleurresultaten mogelijk maken.

Functies en kenmerken van een fotoprinter

Naast de genoemde uitgebreide kleurenapparatuur onderscheiden verschillende functies of in ieder geval hun nadruk een inkjetprinter met de mogelijkheid om foto’s af te drukken van een echte fotoprinter.

Sommige van deze functies zijn al te vinden in eenvoudige printermodellen die niet expliciet fotoprinters worden genoemd. Om de kwaliteit van een fotoprinter te beoordelen zijn sommige functies echter van fundamenteel belang.

Epson Expression Photo XP-760 Inktjet multifunctioneel apparaat (printen, scannen en kopiëren) zwartfotoprintertests vergelijken afzonderlijke modellen met elkaar en beoordelen hun functiebereik en de kwaliteit en het gebruiksgemak van elke functie. De technische basiskenmerken zijn ook van invloed op de kwaliteit en de geschiktheid onder verschillende omstandigheden en eisen.

https://tevredenconsument.nl/elektronica/computeraccessoires/de-beste-fotoprinter/