Aggiez.nl
Image default
Aanbiedingen

De geschiedenis van papier en karton

De geschiedenis van papier en karton

Zowel papier als karton kennen een lange geschiedenis die circa 2000 jaar geleden in China begon. Via de Spanjaarden en de Arabieren kwam de kunst van de papiermakerij naar Nederland. Hieruit is vervolgens ook de productie van karton ontstaan. De kartonnen enveloppen die wij vandaag de dag gebruiken voor het verzenden van kleine producten die door de brievenbus passen, hebben dus eigenlijk een hele weg afgelegd. Ben jij ook benieuwd geworden naar de grondstoffen van karton en welke verschillende soorten karton er allemaal bestaan? Lees dan even verder!

 

De benodigde grondstoffen

Vanaf de 19e eeuw vormen houtvezels de belangrijkste grondstof voor het maken van papier en karton. In combinatie met water wordt van die houtvezels een soort pulp gemaakt. Deze pulp vormt de basis voor de productie van papier en karton. Naast houtvezels heeft men tegenwoordig ook de keuze uit een aantal alternatieve soorten vezels, waaronder gras, bamboe en mineralen.

 

Daarnaast worden er nog hulpstoffen aan de pulp toegevoegd. Deze hulpstoffen kunnen worden onderverdeeld in productstoffen en processtoffen en zorgen ervoor dat de pulp geschikt wordt voor gebruik. Ook zorgen deze hulpstoffen ervoor dat de gewenste kwaliteit van het papier en karton kan worden bereikt. Productstoffen zijn stoffen die behoren tot de grondstof van het papier. Ze vormen een onderdeel van het eindproduct en hebben invloed op de eigenschappen van het eindproduct. Voorbeelden zijn bindmiddelen, lijmstoffen, vulstoffen en pigment. Processtoffen hebben invloed op het productieproces. Voorbeelden van processtoffen zijn antischuimmiddelen en fixeermiddelen. Zoals je kunt zien heb je veel meer nodig dan alleen maar houtvezels!

 

Verschillende soorten karton

Karton is eigenlijk extra dik papier. Papier moet karton worden genoemd vanaf 180 gram per vierkante meter. Er zijn verschillende soorten karton te verkrijgen, afhankelijk van de toepassingsmogelijkheden en de benodigde eigenschappen. Uiteindelijk vormen kartonnen verpakkingen toch wel de populairste categorie. Deze categorie kan vervolgens weer onderverdeeld worden in golfkarton, massief karton, vouwkarton en vormkarton.

 

Golfkarton is toch wel de meest gebruikte transportverpakking omdat deze soort karton over goede stootwerende eigenschappen beschikt. Dit komt omdat golfkarton is opgebouwd uit één of enkele lagen gegolfd papier in combinatie met één of meerdere lagen vlak papier. Hierdoor krijgt het karton een bepaalde sterkte en stijfheid wat ideaal is voor transportdoeleinden. Vouwkarton daarentegen, is een zeer flexibel maar eveneens stevig soort karton dat vooral gebruikt wordt voor consumentenverpakkingen. Ook drankenkartons vallen onder deze categorie. Vormkarton zie je tot slot bijvoorbeeld terug in verpakkingen voor eieren, fruit, wegwerp serviesgoed en wegwerpartikelen voor ziekenhuizen.

 

Enkele feiten en cijfers

Wist je dat maar liefst 90 procent van al het papier en karton vandaag de dag wordt ingezameld en hergebruikt? En wist je dat bijna hetzelfde percentage (86 procent) aan papier en karton dat in Nederland wordt gemaakt bestaat uit gerecyclede materialen? Dit is al een mooie stap in de richting van een circulaire economie, waarbij grondstoffen langer en hoogwaardiger in de keten worden gehouden, in plaats van afgedankt na (vaak slechts eenmalig) gebruik. Recyclen is hier dus een belangrijk onderdeel van. Een nieuw voorraadje kartonnen enveloppen kopen? Sta dan eens stil bij de weg die het heeft afgelegd!

https://blokpackaging.com/