Aggiez.nl
Image default
Tuin en buitenleven

Maak je tuin niet winterklaar

Duurzame tuin

Heb jij duurzaamheid en de natuur hoog in het vaandel staan? Ga dan voor een niet-winterklare wintertuin! Je helpt er niet alleen jezelf mee (ga lekker achterover leunen), maar ook het ecosysteem. Afgevallen bladeren, dorre, holle takjes en afgestorven planten vormen namelijk beschutting tijdens de winter voor allerlei diertjes. Padden houden daarin hun winterslaap en vlinderpoppen vinden daar hun plekje om in het voorjaar uit te komen. Het wordt heel erg druk in je tuin met insecten zoals spinnetjes, lieveheersbeestjes, rupsen, pissebedden enzovoort die allemaal hun heil zoeken in het bladerdek, maar al deze diertjes zijn nuttig voor de natuur. Bovendien vormen zij tijdens vorst een voedselbron voor vele vogels en andere dieren.

Afgevallen bladeren vormen niet alleen een schuilplek of een warmtelaag voor planten en bomen, maar dienen ook als basis van super vruchtbare compost.

Door alles weg te halen, ontneem je al deze dieren hun voedsel en schuilplek. Daarnaast zorgt snoeien en het verwijderen van bladeren ervoor dat planten en bomen ‘naakt’ de winter door moeten komen en dat vinden ze verre van prettig!

Wat kun je wel doen in je wintertuin?

Zoals je kunt lezen hoef je dus vrij weinig te doen als je het beste voor hebt met al het leven in je tuin. Zelfs als je tuin maar een paar vierkante meter groot is. Wat je wel kunt doen, is je planten beschermen tegen de kou. Zet de planten in pot die niet goed tegen vorst kunnen bijvoorbeeld in de schuur bij het raam en zorg eventueel voor extra voeding. Heb je een zwembad in de tuin? Maak wel je zwembad winterklaar, zodat je er in de zomer zonder al te veel poespas meteen weer van kunt genieten. Ook de leidingen van je buitenkraantje kunnen kapotvriezen, dus sluit deze af nadat je de leidingen geleegd hebt. Heb je een vijver in de tuin? Maak ook deze winterklaar door een pompje aan te sluiten in verband met vorst.

https://www.aggiez.nl/