Aggiez.nl
Image default
Aanbiedingen

Waarom hebben we slaap nodig?

Waarom hebben we slaap nodig? Het is een simpele vraag, die verrassend moeilijk te beantwoorden is. Dit artikel belicht wat er tijdens de slaap gebeurt en laat zien hoe belangrijk slaap is voor onze gezondheid.

Dit beantwoordt slechts gedeeltelijk het waarom. Uitzoeken waarom alle nuttige en levensreddende processen die tijdens de slaap plaatsvinden, niet plaatsvinden als we wakker zijn, is het onderwerp van complex onderzoek en wordt niet goed begrepen.

 

Wat gebeurt er tijdens de slaap?

Slaap stelt je hersenen in staat om het geheugen te consolideren en te leren van de ervaringen van de vorige dag. Dit gebeurt in de REM-slaap (snelle oogbeweging) terwijl je droomt, maar nog meer tijdens diepe en ontspannende NREM 3-slaap (niet-REM 3), waarin dromen zeldzamer zijn.

Je brein reinigt zichzelf terwijl je slaapt. Afvalproducten die zich gedurende de dag hebben opgehoopt, worden uit hersencellen verwijderd. Dit omvat niet alleen metabolisch afval, maar ook schadelijke eiwitten die verband houden met de ziekte van Alzheimer. 

Niet alleen je geest, maar ook je lichaam herstelt en herstelt zichzelf tijdens de slaap. Je hersenen geven groeihormonen af ​​die kinderen helpen groeien en die volwassenen helpen bij het herstellen van schade en microblessures aan lichaamsweefsels zoals spieren, pezen en botten. Je hart krijgt rust tijdens de slaap, omdat het veel langzamer klopt. Uw immuunsysteem herstelt zichzelf van de ene op de andere dag, nadat het schade heeft opgelopen door uw lichaam gedurende de dag te beschermen tegen externe en interne bedreigingen.

Het is niet verwonderlijk dat een gebrek aan slaap alle genoemde gunstige processen die tijdens de slaap plaatsvinden in gevaar brengt. Als je slaapgebrek hebt, reageren je hersenen langzamer op input, ze hebben een lagere plasticiteit. Uw geheugen en uw leervermogen worden negatief beïnvloed. Mensen die slaapgebrek hebben, hebben een hoger risico op hartaandoeningen, diabetes en kanker. Uw immuunsysteem kan kanker bestrijden door kankercellen in wording te doden. Je lichaam is ook in staat om DNA-schade te herstellen waardoor cellen kanker kunnen worden. Slaapgebrek berooft uw lichaam van veel van zijn vermogen om zichzelf te genezen. Een hoger risico op kanker kan het gevolg zijn. Sommige van deze effecten vereisen geen jarenlang slaapgebrek. Een pre-diabetische toestand kan bijvoorbeeld worden bereikt na een enkele slapeloze nacht. In dierexperimenten hebben wetenschappers aangetoond dat een totaal gebrek aan slaap gedurende slechts een paar dagen tot de dood leidt. Om in leven te blijven, moeten we slapen.

 

Hoe krijg je de beste slaap?

De beste slaap krijgen we door te slapen in de meest gunstige omstandigheden. Hierbij kan je denken aan een goede kamertemperatuur, maar bijvoorbeeld ook aan een kamer waarin weinig afleiding aanwezig is. Daarnaast is het van belang om op een goed matras te slapen, zodat er na het slapen geen lichamelijke klachten ontstaan. Mocht je nog op zoek zijn naar een goed matras, Sleepfast.nl is een M Line matras dealer en deze matrassen staan bekend om hun uitzonderlijke kwaliteit en dragen bij aan een goede slaap. 

Regelmatige slaap van hoge kwaliteit is essentieel voor het behoud van uw gezondheid. Een goede organisatie en discipline kunnen situaties helpen voorkomen waarin we tot diep in de nacht moeten werken of studeren. Als er geen andere manier is, zorg er dan voor dat je lichaam dit kan compenseren door de volgende nacht meer te slapen. U kunt echter slechts een beperkte hoeveelheid slaap terugkrijgen. Blijf meerdere dagen achter elkaar onrustige nachten hebben en je begint blijvende schade toe te brengen aan je lichaam en geest. Wij raden je dan ook altijd aan om dit te voorkomen.