Aggiez.nl
Image default
Auto's en Motoren

Wat is een mennekes laadkabel?

Dit artikel gaat over de Mennekes aansluiting voor laadkabels. Met Mennekes wordt verwezen naar een bepaald type connector voor zo’n laadkabel. Mennekes is een Duits bedrijf, dat connectoren en stekkers voor industriële toepassingen maakt. Diezelfde onderneming heeft voor het opladen van elektrische auto’s (EV’s) de genoemde mennekes laadkabels ontwikkeld.

Wat is een laadkabel?

Een EV beschikt over een of meerdere elektromotoren. De voeding daarvan komt van een grote accu, die normaliter in de bodem van een auto is verwerkt. Er zijn auto’s, waarbij een brandstofmotor de accu oplaadt. Dat laatste kan op buitenwegen gebeuren, terwijl in stedelijk gebieden de elektromotor wordt gebruikt. Dat soort oplossingen zijn echter uitzonderingen. Van de meeste auto’s die zowel een elektro- als een brandstofmotor hebben, en natuurlijk alle volledig elektrische auto’s, wordt de accu van buitenaf opgeladen. Daarvoor wordt een laadkabel gebruikt. Voor het opladen heeft een EV een aansluiting, waarop zo’n kabel wordt aangesloten. De andere kant van die kabel wordt aan een oplaadapparaat gekoppeld.

Typen aansluitingen

Er worden wereldwijd drie type aansluitingen gebruikt voor het laden van EV’s. Die worden Type 1, Type 2 en Type 3 genoemd. Type 2 wordt ook wel met Mennekes Type 2 of simpelweg Mennekes aangeduid, omdat het ontwerp van dat bedrijf de basis vormde voor dit type. In Nederland en veel andere Europese landen is Type 2 de standaard. Dat betekent dat openbare laadpalen dat type aansluiting hebben. De laadapparaten die in Nederland voor privégebruik te koop zijn, hebben normaliter ook een Type 2 aansluiting. Als u dus een laadkabel koopt, dan dient tenminste een van de connectoren van het Type 2 te zijn. Het type van de andere connector hangt van uw auto af.

Mennekes connector

De Mennekes connector is ontworpen om ook het gebruik van 3-fasige aansluitingen mogelijk te maken. Een 3-fasige aansluiting maakt het mogelijk om een EV sneller op te laden dan met een fase. Maar dan dient de EV het laden met 3 fasen wel toe te staan. In Nederland hebben huizen vaak een 3-fasige aansluiting in de meterkast. Als uw huis die niet heeft, dan kunt u die bij uw elektriciteitsleverancier aanvragen. Een Mennekes type 2 aansluiting heeft zeven pinnen. Twee daarvan worden gebruikt voor het laden met een fase en vier voor het laden met drie fases. Als uw EV niet voor dat laatste geschikt is, dan blijven twee pinnen ongebruikt. Er zijn laadkabels met een Mennekes aansluiting voor 11 kilowatt met 16 ampères, 22 kilowatt met 32 ampères en voor 44 kilowatt met 64 ampères. Op de website van Accu Machine kunt u een ruim assortiment van laadkabels vinden.

https://www.accu-machine.nl/laadkabels/type-2-mennekes-aansluitingen/