Aggiez.nl
Image default
Auto's en Motoren

De verschillende methoden om uw auto te chiptunen

Het chiptunen van een auto betekent het aanpassen van de interne componenten van een auto om de prestaties te verbeteren. Als u een elektrische auto bezit, is de kans groot dat u zich waarschijnlijk verplicht zult voelen om er af en toe mee te racen, ook al is het maar voor korte periodes. Als dit niet het geval is, wilt u misschien de prestaties van de auto verbeteren met een kleine aanpassing. Deze methode is best handig, maar sommige mensen suggereren dat het niet de moeite waard is. Is dit waar?

 

Het antwoord hangt af van het doel. Als een persoon voornamelijk geïnteresseerd is in het verhogen van het brandstofverbruik, zal hij waarschijnlijk een matige winst in het brandstofverbruik zien gedurende de levensduur van het voertuig. Als het primaire doel is om een sneller voertuig met meer snelheid te hebben, is er extra pk nodig. Over het algemeen wordt chiptuning gebruikt voor voertuigen die zich aan de korte kant van het spectrum bevinden, zoals budgetvoertuigen of coupés.

 

Chiptuning kan echter elk voertuig helpen zijn volledige potentieel te bereiken. Zoals we allemaal weten, slijten motoren na verloop van tijd. Ook kan een defecte motor leiden tot motorstoring, wat erg kostbaar en lastig kan zijn. Als je bedenkt dat het vervangen van een chipmotor enkele duizenden dollars kan kosten, en dat de meeste motorstoringen zich voordoen tijdens een race met veel kilometers, dan is geld dat wordt bespaard op motorstoringen geen slechte ruil.

 

Het afstemmen van een motor kan ook leiden tot meer pk’s zonder het vliegwiel, de timing of de vloeistoffen rechtstreeks te veranderen. Dit heet engine chiptuning. De belangrijkste reden dat een motor uitvalt tijdens dit type modificatie, is vanwege de mechanische spanning op de distributiepoelie. De belangrijkste reden waarom een tandriemschijf het begeeft onder belasting, is omdat deze niet langer het koppel, de hitte en de trillingen kan verwerken die bij het besturen van een auto optreden. Als de druk te hoog is voor het lager en de distributieriem, begint het lager te breken, waardoor de distributieriem versleten raakt.

 

De meest populaire methode om een motor te chiptunen is door de bestaande distributieriem te verwijderen en te vervangen door een nieuwe. Dit wordt meestal gedaan als het voertuig eigendom is van iemand die geen gebruik maakt van de auto. Het opnieuw toewijzen van motorregeleenheden is een andere populaire manier om het vermogen van een voertuig te veranderen.

 

Het opnieuw toewijzen van een ECU is een andere populaire methode om uw voertuig aan te passen. Wanneer de ECU is losgekoppeld, werkt deze net als een generieke toerenteller of snelheidsmeter. Door het om te wisselen, kunt u verschillende aanpassingen maken, zoals het aanpassen van het overgangspunt van het stationair motortoerental. Dit is vooral handig als mensen een betere brandstofefficiëntie willen krijgen. Een andere populaire methode om een motor af te stemmen is het gebruik van brandstofinjectiesystemen. Injectoruning verhoogt het vermogen en verlaagt het brandstofverbruik door middel van een op maat gemaakt luchtfilter.

klik hier voor meer informatie hier door ChipPerformance