Aggiez.nl
Image default
Hobby en vrije tijd

Luchtbuks schieten? Wel en niet doen

Luchtbuks schieten is de afgelopen jaren steeds groter en populairder geworden. Zo kan je op verschillende plekken luchtbuks schieten als uitje, maar kan je ook zelf een luchtbuks aanschaffen. Voor het gebruik van een luchtbuks zijn een paar regels vastgesteld. En naast die regels zijn er ander dingen die je niet moet doen, dat wordt hieronder besproken. Verder kan je ook lezen wat je wel kan doen met luchtbuksschieten.

Wat moet je niet doen?

Ten eerste mag je pas gebruik maken van een luchtbuks als je 18 jaar of ouder bent. Dit staat in de regels en dat is niet voor niets. Een luchtbuks is dan wel geen vuurwapen, maar kan ook gevaarlijk zijn. Als je dus 18 jaar of ouder bent en je hebt een luchtbuks, dan zijn er ook andere dingen die je absoluut niet moet doen. De plaats waar je de luchtbuks gaat gebruiken is een belangrijk punt. In de regels staat ook dat je gebruik mag maken op een schietbaan of afschermde plek of eigen terrein. Het is dus niet de bedoeling dat je op openbare wegen of in het bos gaat lopen schieten. Dit brengt ons meteen bij het volgende punt en dat is dat je niet op mensen moet richten. We weten dat het niet mag om op personen te schieten, maar mensen willen nog wel is een grapje maken. Een grapje maken en net doen alsof je op iemand gaat schieten kan ook misgaan. Dit geld ook voor dieren. Het is verboden om dieren af te schieten, dus ook vogels in de eigen achtertuin. Ook het vervoeren en opbergen van je luchtbuks is belangrijk. Houd je luchtbuks ver weg van kinderen of mensen die niet weten wat ze er mee moeten doen. Als laatste is het goed om te weten dat je een luchtbuks moet aanschaffen die goed genoeg te onderscheiden is van andere vuurwapens. Dit staat ook wederom in de regels.

Wat moet je wel doen?

Net is al verteld wat je absoluut niet moet doen, maar er zijn ook dingen die je wel kan doen. Dit om de eigen ervaring te verbeteren, maar ook om de omgeving niet van last te zijn. Het niet van last zijn kan door bijvoorbeeld een geluidsdemper aan te schaffen bij de luchtbuks. Zo zorg je ervoor dat je buren en bijvoorbeeld dieren, zoals vogels, niet gestoord worden. Het schieten tegen een boom of op een blikje heb je misschien op een gegeven moment gehad, daarom is het leuk om bijvoorbeeld schietkaarten aan te schaffen. Ook zijn er bewegende doelwitten te krijgen. Dit is een mooi alternatief voor het niet legaal schieten op dieren. Om het opbergen en vervoeren veilig te doen, worden er ook koffers en tassen aangeboden. Zo zorg je ervoor dat je luchtbuks zelf goed onderhouden blijft en dat kinderen of andere mensen jou buks niet zomaar kunnen pakken.