Aggiez.nl
Image default
Bedrijven

Tips om verzuim te voorkomen

Voor een bedrijf kan verzuim een groot probleem worden. Je hebt hierdoor namelijk minder arbeidskrachten beschikbaar, terwijl ze wel betaald moeten worden. In bedrijven waar personeel erg belangrijk is, kan dit voor veel problemen op de werkvloer zorgen. Het is daarom belangrijk om het verzuim zo veel mogelijk te beperken. Een verhoogd verzuim kan veel verschillende oorzaken hebben. Met behulp van een verzuimconsulent kun je erachter komen wat de oorzaak van verzuim is voor jouw bedrijf.

De werknemers tevreden houden Het is ten eerste belangrijk om ervoor te zorgen dat de werknemers prettig werken in het bedrijf. De werknemers moeten met plezier het werk kunnen doen. Om dit te doen moet het takenpakket van de werknemer creatief ingericht worden. Het takenpakket moet afwisselend zijn zodat er geen eentonig werk ontstaat. Met afwisselend wordt er bedoeld dat de werknemers regelmatig een andere taak kunnen doen. Het takenpakket van de werknemer moet ervoor zorgen dat het hele productieproces overzichtelijk genoeg is. Door het productieproces overzichtelijk te maken voor de werknemer is het mogelijk om problemen in de productie zelfstandig op te lossen. De werknemers krijgen hierdoor meer kennis over hun takenpakket waardoor ze geschikt zijn om een eigen inbreng te geven in het bestuur van de organisatie.

Laat de werknemers gehoord worden Zorg ervoor dat de werknemers gehoord kunnen worden. Bij eventuele problemen of dingen die beter kunnen bijvoorbeeld moet het mogelijk zijn voor de werknemers om dit ergens te melden. De inbreng van de werknemer is erg belangrijk. Wanneer de werknemers gehoord worden, zullen problemen op de werkvloer sneller opgelost worden. Dit zorgt voor minder stress onder de werknemers. Stress heeft veel negatieve effecten. Het hebben van veel stress kan uiteindelijk lijden tot hoger verzuim.

Werkdruk verlagen In sommige gevallen kan het verzuim liggen aan een te hoge werkdruk. Een te hoge werkdruk kan zowel mentaal als fysiek zijn. Een te hoge fysieke werkdruk zorgt ervoor dat het lichaam van de werknemer eerder begint met degraderen. Dit betekent dat je een grotere kans hebt om blessures tijdens het werk op te lopen. Zorg ervoor dat de werkdruk van werknemers niet te hoog wordt. Vooral bij erg zwaar werk is het belangrijk dat de werknemers regelmatig pauze nemen. Ook kunnen bepaalde tools werknemers helpen om de werkdruk te verlagen. Ook bij mentaal werk is het belangrijk om regelmatig een pauze te nemen. Zorg er hierbij voor dat de werknemers regelmatig in beweging blijven. Dit is goed voor het lichaam en zorgt er ook weer voor dat de organen meer bloed krijgen.