Aggiez.nl
Image default
Woningen

Waarom een huis kopen (g)een goed idee is

appartement te huur

Is het beter om uw wooninvestering veilig te stellen voor later gebruik, of kunt u blijven huren? De meningen hierover lopen sterk uiteen. Maar wat is het goedkopere: een huis kopen of appartement huren? Het antwoord hangt af van uw toekomstplannen en uw persoonlijke omstandigheden, gezin, financiën en carrière.

Een huis kopen is financieel interessant en kan u stabiliteit op lange termijn bieden. U kunt het zien als een vorm van “verplichte” besparingen.

Dit is ook een goede investering: in de afgelopen 40 jaar is de gemiddelde prijs van een huis bijna tien keer gestegen. De gemiddelde prijs van een villa is vier keer en de gemiddelde prijs van een appartement is zes keer. De waardering van een huis is drie keer zo hoog als bij andere huizen.

Een ander voordeel van het kopen van een eigen huis is dat je als huiseigenaar een nauwere band hebt met het huis: je kunt naar eigen wens inrichten en naar eigen voorkeur inrichten, want dit is je eigen ding. U vermindert uw emotionele investering met de huurwoning.

Daarom wordt bij uw eigen huis uw geld geïnvesteerd in tastbare en permanente zaken: u kunt het verhuren, verkopen of cadeau doen aan uw kinderen. Hoe de vastgoedmarkt zich de komende decennia zal ontwikkelen, is niet te voorspellen. Daarom zal het inkomen dat door uw huis wordt gegenereerd, wanneer u het opnieuw verkoopt, lager zijn dan de prijs die u het huis heeft gekocht. De huidige situatie zal ook helpen bij het bepalen van de uiteindelijke prijs.

… maar een jarenlange investering

Een huis kopen is geen gemakkelijke beslissing. Voor een gewoon huis betaal je nu gemiddeld 221.000 euro in België en 363.000 euro voor een villa. De gemiddelde prijs van een appartement is 225.000 euro (bron: FOD economie).

Jij en ik hebben deze enorme som geld meestal niet en hebben daarom een ​​lening nodig. Hiervoor is meestal een eigen bijdrage vereist van minimaal 20% van de verkoopprijs – straks nog steeds oplopen tot 40.000 euro – in principe moet je in ieder geval het inschrijfgeld en andere legeskosten op tafel kunnen leggen om de lening te krijgen. Voor veel jongeren, ook al is de hypotheekrente nog steeds laag, kunnen ze niet zonder de steun van hun ouders.

Waarom u soms beter geen huis koopt

Huren is meestal een tijdelijke oplossing, maar in sommige gevallen goedkoper dan het kopen van een huis. Het grootste voordeel van huren is ongetwijfeld dat je de woning flexibel kunt houden (of het nu gaat om een ​​huis of een appartement). Als u een huis huurt, “sluit” u zich niet op met een lening. Daarnaast kunt u uw woonplaats aanpassen aan uw gezin, beroep en financiële situatie. Als u een eigen huis koopt, krijgt u de voordelen niet.

Denk je dat je te ver weg bent van je nieuwe werkplek? Is je huis te klein geworden, is de huur te hoog of maakt je nieuwe buurman te veel lawaai? Snel verhuizen is geen probleem: het kan maanden duren om te verhuizen. Ben je bijvoorbeeld net op de arbeidsmarkt gekomen en wil je ervaring opdoen in het buitenland, dan kun je ze het beste eerst inhuren.

Als huurder vertrouw je nog steeds op de eigenaar: hij bepaalt wat er met de woning gebeurt. Hij kan weigeren de huurovereenkomst te verlengen, of hij kan besluiten zelf te gaan wonen of het huis te verkopen. In dit geval moet u wellicht verhuizen, tenzij u besluit bij hem te kopen.

Huren: het kostenplaatje

Het huren van een huis is daardoor veel sneller dan het kopen van een huis en bovendien zijn de kosten lager. Vergeleken met de aankoopprijs van de woning is de huurprijs voor dezelfde woning doorgaans lager dan het maandelijkse aflossingsbedrag. U kunt het verschil op een spaarrekening storten of beleggen.

De kosten van de huurder zijn veel lager dan die van de huiseigenaar. Meestal hoeft hij alleen de verantwoordelijkheid en eigendommen van de huurder te verzekeren, en de eigenaar moet ook het gebouw verzekeren en afsluiten op het moment van aankoop. Als de verwarming bijvoorbeeld uitvalt, kom je nooit voor onvoorzien hoge kosten. Ook hoeft u niet alle onderhoudskosten te dragen, dit is wat de huiseigenaar volledig moet dragen.

Door indexatie zullen de huurprijzen van woningen de komende jaren stijgen. Zo kan de huur in 20 jaar met wel 50% stijgen. In 2016 bedroeg de gemiddelde huurprijs voor een appartement in Vlaanderen 660 euro. Voor huizen moet u een gemiddelde maandhuur betalen van 765 euro (een stijging van 5% ten opzichte van 2013). In Brussel ligt de richtprijs voor appartementen tussen 735 en 1045 euro.

U bent uw maandelijkse huur kwijt. Bovendien moet u, zolang u doorgaat met huren, iedere maand huur betalen, ook als uw inkomen is gedaald, bijvoorbeeld na pensionering.

Toch maar een huis kopen dan?

Maar u moet hiervoor een groot deel van budget uittrekken. Als je hier financieel over praat, moet je ervoor zorgen dat je je een leven lang op die plek wilt vestigen. Nadat de hypotheek definitief is afbetaald, hoeft u alleen nog maar elk jaar de onroerende voorheffing te betalen en ervoor te zorgen dat uw huis in goede staat verkeert.

De overheid hoopt ook toekomstige eigenaren te stimuleren om huizen te kopen of te bouwen. Zo zijn recentelijk maatregelen genomen om de aankoopkosten in Vlaanderen, Wallonië en Brussel te beperken. Daarnaast zijn er fiscale prikkels, bijstand en zelfs verzekeringspremies voor het kopen of renoveren van huizen.

huis te koop hoboken

https://be.propenda.com