Aggiez.nl
Image default
Auto's en Motoren

Wat zijn de kosten voor je scooterrijbewijs?

Aan het halen van je scooterrijbewijs (of bromfietsrijbewijs) zijn natuurlijk kosten verbonden. Naast je CBR theorie-examen moet je ook een CBR praktijkexamen halen. Wij vertellen wat je moet weten en wat de kosten zijn van het halen van je scooterrijbewijs.

Kosten van het theorie-examen

Je start met je theorie-examen. Het is verstandig deze tijdig in te plannen want het kan in sommige periodes zoals de vakantieperiodes erg druk zijn op het CBR waardoor je soms maanden moet wachten tot er plek is. Je kan zelf een theorie-examen inplannen of je kan dit bij een rijschool doen. Er zijn ook veel aanbieders van dagcursussen, zij kopen van tevoren al plekken voor het theorie-examen bij CBR en jij kan daar dan een van krijgen. Dit zijn de eerste kosten voor je scooterrijbewijs. Je kan ervoor kiezen om zelf een boek te kopen en het hele boek te gaan leren, maar veel rijscholen bieden een dagcursus aan, waardoor jij soms zelfs binnen één dag je theorie cursus krijgt en dezelfde dag je theorie-examen kan halen. De kosten voor zo’n cursus liggen vaak rond de € 100,00 zonder het examen en € 150,00 inclusief het examen op dezelfde dag.

Kosten voor het praktijkexamen

Andere kosten voor je scooterrijbewijs zullen komen van de lessen en het praktijkexamen van CBR. Vrijwel alle rijscholen bieden pakketten aan, van bijvoorbeeld 3 praktijklessen van 1,5 uur of 4 praktijklessen van 1 uur en een praktijkexamen. Hier geldt weer hetzelfde, veel rijscholen kopen plekken op voor het praktijkexamen en jij kan weer een plek krijgen via jouw rijschool. De kosten van zo’n pakket voor het praktijkgedeelte van je scooterrijbewijs liggen ongeveer tussen de € 350 en € 400. Kies voor een rijschool met goede recensies of waar vrienden van jou een fijne ervaring hebben gehad. Als je geen goede theoriecursus of praktijklessen krijgt, en examens opnieuw moet doen brengt dit weer extra kosten met zich mee voor jouw scooterrijbewijs. Het theorie-examen zelf kost namelijk zo’n € 37 en een praktijkexamen bij CBR zelfs rond de € 124! Bespaar dus kosten op je scooterrijbewijs en kies een goede dagcursus aanbieder of rijschool.

Kosten voor het rijbewijs zelf

Als je geslaagd bent voor je theorie- en praktijkexamen, moet je je rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Per gemeente zijn de kosten voor dit rijbewijs (het pasje zelf) verschillend. Gemiddeld ligt de prijs hiervan rond de € 40. Als je met spoed je rijbewijs wilt aanvragen kost dit vaak zelfs het dubbele.