Aggiez.nl
Image default
Bedrijven

De toegankelijkheid van gebouwen

De toegankelijkheid van gebouwen wordt steeds belangrijker in Nederland. Eerder konden minder validen bijna geen gebouw in zonder hulp, maar dat is tegenwoordig gelukkig al anders. Toch kan dit vaak nog beter. Doordat er een wet is ingevoerd zijn de meeste gebouwen tegenwoordig verplicht om erop te letten dat mindervaliden het gebouw ook gemakkelijk kunnen betreden. Deze wet is al ingevoerd in 2017. De komst van deze wet heeft er daarnaast voor gezorgd dan veel bedrijven goed zijn gaan nadenken over hun toegankelijkheid. Heeft een gebouw veel drempels dan hebben veel gebouwen tegenwoordig al drempelhulpen. Denk hierbij aan een drempelhulp zoals een oprijplaat of een hellingbaan. Ben je hier benieuwd naar? Lees dan verder.

 

Oprijplaat

Een oprijplaat is een heel eenvoudige manier om een gebouw makkelijk toegankelijk te maken. Bovendien is een oprijplaat erg betaalbaar. Een oprijplaat leg je voor de drempel van een gebouw en kun je dan letterlijk oplopen of oprijden. Toegankelijkheid van gebouwen wordt zo al makkelijk verbeterd. Vaak zijn oprijplaten er in allerlei soorten en maten te krijgen, zodat er altijd een oprijplaat is die past op de drempel. Bovendien zijn oprijplaten voor verschillende soorten gebruik verkrijgbaar.

 

Hellingbaan

Een hellingbaan is net weer iets anders dan een oprijplaat. Met een hellingbaan kun je kleine hoogteverschillen overbruggen en kun je gemakkelijk over een drempel heen. Een hellingbaan is rolstoelvriendelijk. Wanneer de hellingbaan te stijl is dan kunnen mensen in een rolstoel niet naar boven, dus let hierop bij de aanschaf. Een hellingbaan moet dan ook aan de volgende eisen voldoen. Zo moet deze minimaal 1,1 meter breed zijn, mag de hellingbaan niet hoger zijn dan 1 meter en moet de helling een vrij vloeroppervlak hebben van 1,4 bij 1,4 meter. Daarnaast moet de baan van maximaal 0,6 meter aan beide kanten worden voorzien.

 

https://drempelhulp.com/toegankelijkheid-gebouwen/