Aggiez.nl
Image default
Vakantie

Op een wandel- of hike vakantie? Een goed idee voor jong en oud!

Volgens onderzoek is wandelen een unieke ervaring die voordelen biedt boven die van gewone lichaamsbeweging. Het helpt niet alleen je hart aan de zuurstof die het nodig heeft, maar het houdt ook je lichaam ontspannen, je geest alert, je creativiteit levendig en je relaties gelukkig. En nog veel beter als je dicht bij wat bossen woont waar je tussen de bomen kunt gaan wandelen: er zijn extra voordelen aan het in de buurt van bomen zijn, mogelijk als gevolg van de organische stoffen die bomen afgeven die onze stemming en algehele psychische gezondheid verbeteren.

Wandelen houdt de geestelijke helderheid meer in stand dan veel andere vormen van lichaamsbeweging. Dus of je nu in een luxe vakantiepark Nederland verblijft of naar de bergen in het buitenland, een hike vakantie is een goed idee voor jong en oud!

Lichaamsbeweging is gezond voor ons allemaal

Je hartslag omhoog krijgen, houdt je jong en krachtig. De verhoogde zuurstoftoevoer die gepaard gaat met lichaamsbeweging is ook goed voor je hersenen. Glibberig terrein, overhangende takken en verborgen obstakels, wegwijzers en wilde dieren op je pad houden je scherp, wat gunstig is voor je hersenen.

Het spreekt misschien vanzelf dat wandelen gezond is voor zowel ons geestelijk als lichamelijk welzijn. Maar er is steeds meer bewijs dat het ook onze interpersoonlijke interacties ten goede komt.

Eén verklaring is dat velen van ons in groepsverband gaan wandelen, en het oefenen met anderen kan unieke gevoelens van intimiteit en bescherming bevorderen. Het wandelen met een buddy kan een geweldige manier zijn om met iemand om te gaan in een omgeving die vrij is van andere afleidingen. Ook al kan wandelen met reisgenoten vriendschappen versterken en levenslange herinneringen opleveren, zelf alleen wandelen kan een geestelijk stimulerende ervaring zijn.

Het is gemakkelijk en enorm bevredigend

In vergelijking met kajakken, vissen of paardrijden is er niet veel voorbereiding nodig. En het is eenvoudig om van een wandeling naar beneden (of naar boven) een mini-avontuur te maken. Zelfs als je een snelle wandelaar bent, is vertragen een belangrijk onderdeel van wandelen. Wandelen is fijn om heel even te ontspannen. Je hebt de tijd om na te denken, je geest te openen, naar de natuurlijke omgeving te luisteren, met vrienden te praten en te bewegen.

Het is bekend dat wandelen de cognitieve functie verbetert. Bovendien kun je tijdens het wandelen meer ontdekken over de omgeving. Neem een veldgids en een verrekijker mee. Verruim onderweg je kennis en denk creatief!

Het is heilzaam: wandelen kan de kwaliteit van je slaap verbeteren, naast het verbeteren van je cardiovasculaire gezondheid en spierspanning doordat je elke spier in je lichaam gebruikt.

Omdat wandelen zo’n diverse activiteit is, kan iedereen het doen

Gezinnen met jonge kinderen, ouderen die genieten van wilde bloemen, nieuwe vriendengroepen, mensen die wat tijd voor zichzelf zoeken. Tijdens een wandeling is er geen gevoel van competitie en geen race! Het is een waardevol doel om gewoon je bestemming te bereiken, of dat nu een waterval, een uitkijkpost of een bergtop is. Of je nu naar Tunesië gaat of in Nederland blijft, je kunt werkelijk waar overal hiken!

Wandelen is toegankelijk voor mensen van vrijwel elke leeftijd en financiële status, en geschikt voor veel fysieke beperkingen. Wandelen en hiken zijn geweldig voor je hart en longen, goed voor je rug, gezond voor je botten, en gemakkelijk voor je gewrichten. Wandelen is vanwege deze kwaliteiten een prima oefening voor de meeste mensen die meer buiten willen komen en actiever willen zijn.

De natuur heeft veel te bieden

Of je nu een berg beklimt door modder en sneeuw, een lang pad aflegt over heuvels en weiden, of gewoon een ontspannen wandeling maakt door het bos. Tijdens zo’n hike vakantie kan het ideaal zijn om naar een ander land te gaan, denk aan een land als Duitsland, Oostenrijk of Denemarken. Tijdens zo’n vakantie verblijf je bijvoorbeeld in een vakantiepark in Denemarken. Het is sereen. Een van de mooiste dingen die iemand kan doen is zich losmaken van de dagelijkse routines en tijd doorbrengen in de natuur. De adembenemende landschappen, immense wildheid en schone lucht zijn totaal anders dan wat de meesten van ons dagelijks zien en voelen.