Aggiez.nl
Image default
Vervoer en transport

Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers

Het VCA document is een document dat bedrijven die voor andere bedrijven gaan werken kan onderscheiden. VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Dit document toont dat de veiligheid, gezondheid en milieuaspecten serieus worden nageleefd tijdens werkzaamheden. Het document is een onderdeel voor veilig en bewust werken. Voor de meeste bedrijven zijn er twee verschillende soorten VCA. Namelijk basis en VOL. VCA Basis is voor operationeel medewerkers en VOL-VCA is voor leidinggevenden. Aan de VCA zitten ook verplichte toolboxsessie’s vast.

 

VCA cursussen worden door diverse aanbieders aangeboden. Onder andere door Euro Transport College. Dit vindt meestal plaats op een dag. Dit kan echter worden aangepast naar meerdere dagen in dien dat nodig is. Euro Transport College beschikt ook over de mogelijkheid om uw bedrijf te ondersteunen in allerlei verplichtingen rondom VCA. Wij beschikken over een eigen veiligheidskundige waardoor wij vaker een streepje voor hebben bij veel meer vragende opdrachtgevers.

 

Waar ontstond VCA?

Zoals vele veiligheidscriteria ontstond VCA in de Offshore industrie in Nederland. Het doel hiervan was het aantal ongevallen en veiligheidsincidenten terug dringen en de externe veiligheid te verhogen. Hierna volgde de petrochemie en daarna ook andere sectoren zoals de bouw, hoveniers en installatietechniek. Sindsdien wordt VCA dus in steeds meer uiteenlopende sectoren gebruikt en toegepast.

 

Is het verplicht?

VCA is niet bij wet verplicht. Opdrachtgevers kunnen wel eisen dat opdrachtnemers VCA-gecertificeerd zijn.

 

Heeft het invloed op ARBO wetgeving?

VCA heeft niks te maken met een statuut voor bedrijf dat voldoet aan de ARBO wetgeving. Het kan slechts gebruikt worden om beter aan de geldende wetgeving te voldoen

De niveaus

Een VCA- checklist kan op drie manieren gecertificeerd worden. Het onderscheid is een ster,twee sterren of de letter ‘P’. Het twee-sterrencertificaat is met name bedoeld voor hoofdaannemers en bedrijven met meer dan 35 man operationeel personeel. Voldoe je niet aan deze criteria dan is het een-stercertificaat geschikt voor jou. Een bedrijf mag wel op gaan voor een twee-sterrencertificaat. Het hoogste certificaat het zogenaamde P certificaat is bedoeld voor bedrijven die werkzaam zijn in petrochemie. VCA cursus volgen? Kijk dan op de website van Euro Transport College voor meer informatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://eurotransportcollege.com/vca-cursus/