Aggiez.nl
Image default
Vervoer en transport

Service en onderhoud aan verpakkingsmachines

Om de levensduur en prestaties van verpakkingsmachines te garanderen, is het onderhoud van deze machines van essentieel belang. Een verpakkingsmachine die goed onderhouden is zal het verpakkingsmateriaal juist en efficiënt verwerken en u en uw bedrijf jaren van dienst zijn. In dit artikel leest u enkele tips voor het beste onderhoud van uw verpakkingsmachines, die essentieel zijn om te voorkomen dat uw bedrijf stilvalt. Het is namelijk heel belangrijk dat u op alle situaties bent voorbereid: elke minuut dat uw machines stilvallen wordt er geen verpakkingsmateriaal verwerkt en wordt geld verspild.

Maak een preventief onderhoudsschema

De beste manier om de levensduur van uw machines te verlengen, is om de machine preventief te onderhouden. Voorkomen is namelijk beter dan genezen! Een verpakkingsmachine moet periodiek en regelmatig onderhouden worden zodat deze optimaal en effectief kan presteren. Wanneer uw nieuwe machine is geïnstalleerd dient u een preventief onderhoudsschema te formuleren en nog belangrijker zal het zijn om dit plan na te leven.

Met dit preventief onderhoudsschema worden zowel kleine als grote problemen voorkomen en hoeft uw bedrijf niet te lijden onder ongeplande stilstand. Preventieve onderhoudstaken kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Inspectie van de machine;
  • Slijtageonderdelen periodiek controleren en vervangen;
  • Onderdelen met een hoge slijtage moeten altijd op voorraad gehouden worden;
  • Het smeren van de machine.

Combineer diepgaande met eenvoudige onderhoudstaken

Machine-operators werken met een onderhoudscontrolelijst voor verpakkingsmachines waarop taken staan die ze dagelijks, wekelijks, maandelijks, driemaandelijks en halfjaarlijks moeten uitvoeren. Onderhoud wordt zo efficiënt mogelijk uitgevoerd wanneer de meer diepgaande onderhoudsopdrachten worden gecombineerd met de eenvoudige, taakgerichte activiteiten die al in de planning staan.

Begrijp uw lijst met reserveonderdelen

Bij de aankoop van een nieuwe verpakkingsmachine heeft u een aanbevolen lijst voor reserveonderdelen ontvangen van de fabrikant. De onderdelen op deze lijst zijn onderverdeeld in klassen, welke gebaseerd zijn op slijtage. Op deze manier kunt u uw onderdelenvoorraad strategisch plannen en er voor zorgen dat er altijd voldoende slijtagegevoelige onderdelen beschikbaar zijn. Onderdelen worden zo bijvoorbeeld ingedeeld in klassen met hoge slijtage, middelzware slijtage en weinig slijtage. Onderdelen met hoge slijtage hebben een korte levensduur. Onderdelen met een middelzware slijtage hebben een wat langere levensduur en onderdelen met weinig slijtage mogen nooit falen.

Bereidt u voor op upgrades en veroudering

De technologie ontwikkeld zich in rap tempo en verpakkingsmachines zijn hier geen uitzondering op. Wanneer verpakkingsmachines ouder worden hebben deze op een bepaald moment software upgrades en vervangingen nodig, omdat een bepaalde machine of onderdeel niet meer wordt ondersteund. Zorg er voor dat de fabrikant van uw verpakkingsmachines u op de hoogte blijft houden van aanbevolen software upgrades of wanneer een specifieke machine wordt uitgefaseerd. Stel van tevoren een plan op voor het upgraden of vervangen van onderdelen, software of machines. Op deze manier voorkomt of beperkt u het stilvallen van machines en uw bedrijf.

https://www.idepack.nl/