Aggiez.nl
Image default
Vervoer en transport

Welke voorzieningen hebben taxi's voor invaliden?

Taxi’s zijn een belangrijk vervoermiddel voor mensen met een handicap of beperkte mobiliteit. Tegenwoordig zijn er steeds meer taxi’s beschikbaar die zijn uitgerust met speciale voorzieningen om deze passagiers te helpen. In dit artikel bespreken we de verschillende voorzieningen die beschikbaar zijn in een Taxi Schiphol voor mensen met een handicap.

Rolstoeltoegankelijke taxi’s

Een rolstoeltoegankelijke taxi is een voertuig dat speciaal is ontworpen om passagiers in een rolstoel te vervoeren. Het voertuig is uitgerust met een oprijplaat waardoor rolstoelgebruikers gemakkelijk in en uit het voertuig kunnen stappen. Binnenin is er voldoende ruimte voor een rolstoelgebruiker en eventuele begeleiders. Bovendien zijn de stoelen bevestigd aan de vloer van het voertuig om te voorkomen dat ze tijdens de rit bewegen.

Invaliden taxi’s

Invaliden taxi’s zijn voorzien van extra ruimte en een lift om passagiers in een rolstoel te vervoeren. Deze taxi’s hebben ook een speciale stoel voor begeleiders en zijn uitgerust met airconditioning, verwarming en comfortabele stoelen om de rit zo aangenaam mogelijk te maken. Veel invaliden taxi’s hebben ook GPS-systemen en beveiligingscamera’s om de veiligheid van de passagiers te waarborgen.

Hulpmiddelen

Sommige taxi’s zijn uitgerust met hulpmiddelen die speciaal zijn ontworpen voor mensen met een handicap. Dit kan bijvoorbeeld een speciale stoel zijn die draait of kantelt om het in- en uitstappen gemakkelijker te maken. Sommige taxi’s hebben ook een intercom systeem waarmee passagiers met een handicap kunnen communiceren met de chauffeur. Dit is vooral handig voor mensen die doof of slechthorend zijn.

Chauffeursopleidingen

Veel taxichauffeurs volgen speciale opleidingen om passagiers met een handicap te kunnen vervoeren. Deze opleidingen leren chauffeurs hoe ze het voertuig moeten aanpassen aan de behoeften van de passagiers en hoe ze de passagiers veilig en comfortabel kunnen vervoeren. Bovendien leren chauffeurs hoe ze hulpmiddelen moeten gebruiken en hoe ze passagiers met een handicap kunnen helpen bij het in- en uitstappen van het voertuig.

Kosten

De kosten van een invalide taxi of rolstoeltoegankelijke taxi zijn vaak hoger dan die van een gewone taxi. Dit komt doordat de voertuigen zijn uitgerust met speciale voorzieningen en omdat de chauffeursopleidingen moeten volgen. Sommige steden bieden subsidies aan voor taxi’s die zijn uitgerust met speciale voorzieningen voor passagiers met een handicap. Invalide- en rolstoeltoegankelijke taxi’s bieden passagiers met een handicap of beperkte mobiliteit de mogelijkheid om zich gemakkelijk en veilig te verplaatsen.