Aggiez.nl
Image default
Bedrijven

Ben je een veganistische sporter? Lees dan zeker eens deze tips!

Door vele mensen wordt het nog gezien als een trend, maar voor anderen is het een levensstijl die al jaren gehanteerd wordt; veganistisch eten. Bij een veganistisch dieet krijg je natuurlijk hele andere voedingsstoffen binnen dan die standaard in de Schijf van Vijf zitten. Zeker als sporter kan dit soms een uitdaging zijn. Bij een veganistisch dieet consumeer je namelijk geen dierlijke eiwitten, maar enkel plantaardige eiwitten. Het is dus soms even uitzoeken hoe je als sporter op een veganistisch dieet toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Ben jij een sporter of ben je veganist en kun je wel wat tips gebruiken hoe je je fitness voedingsschema kunt aanpassen op je veganistische dieet? Lees dan snel verder!

De juiste voedingsstoffen

Een grote mythe over een veganistisch dieet is dat je niet genoeg eiwitten binnen kunt krijgen. En daarom is het opbouwen van spieren als veganist erg moeilijk. Maar niets is minder waar! Als je voldoende gevarieerd eet en elke dag voldoende calorieën binnenkrijgt, krijg je ook voldoende eiwitten binnen. Eiwitten komen namelijk in alle voedingsmiddelen voor. Het kan wel zo zijn dat je minder snel resultaten zult zien dan als je enkel dierlijke eiwitten consumeert. Je zult misschien ook minder snel denken aan standaard eiwitrijke producten die geen dierlijke bestanddelen bevatten. Veel mensen denken bij eiwitrijk voedsel al snel aan kip, kwark, eieren, biefstuk, kalkoen en melk. Maar als veganist zou je kunnen denken aan eiwitrijke producten als pindakaas, soja yoghurt, pompoenpitten, spinazie, hennepzaad en veganistisch eiwitpoeder.

Hoe krijg je het beste resultaat?

Maar waar moet je nu precies op letten bij je fitness voedingsschema als veganist? Als veganist volg je een dieet dat minder creatine bevat dan een dieet met vlees en vis. Dit kan een gemiste kans zijn voor je fitness voedingsschema, omdat creatine indirect de krachtprestaties beïnvloedt. Creatine levert meer energie aan de spieren, zodat je hogere trainingsvolumes aan kunt. Dit betekent indirect dat er een mogelijkheid is van meer ophoping van spiermassa. Als veganist kun je er echter zeker van zijn dat dit dieet beter past bij je spieropbouwende doelen. Sommige onderzoeken geven aan dat plantaardige eiwitten echter minder goed worden opgenomen dan dierlijke eiwitten. Daarom is het advies voor veganisten om de eiwitinname met 20% te verhogen ten opzichte van vleeseters.

https://voedingschema.nl/voedingsschema-fitness/